Saturday, 5 December 2009

Ο Γύρος Γαλλίας σε νούμερα

Ο Γύρος Γαλλίας σε νούμερα
07/07/2007 (cycling-tech)
Είναι κοινό μυστικό ότι ο περισσότερος κόσμος όταν τύχει να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδηλασίας, δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει σε αυτόν τον αγώνα με αποτέλεσμα η εικόνα που βλέπει, πρώτον να μην απεικονίζει αυτό που συμβαίνει μέσα στον αγώνα και δεύτερον τον βρίσκει βαρετό ώστε να τον παρακολουθήσει. Και πόσο αφύσικο θα ήταν να μην βαριόσουν άλλωστε, αν κάποιος σου έλεγε, "τώρα θα δούμε ένα ποδηλατικό αγώνα στον οποίο θα ξεκινήσουν 200 ποδηλάτες από την Αθήνα και θα πάνε μέχρι τα Τρίκαλα. Μετά από 6-7 ώρες κάποιος θα βγεί πρώτος"!

Δηλάδη, τι να λέμε τώρα, "μπορώ να ξυπνήσω, να πάω για καφέ, να πάω τα παιδιά για μπάνιο, να γυρίσω να φάω, να ρίξω κι έναν υπνάκο και μόλις οι "τρελλοί" πλησιάζουν στα Τρίκαλα, ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω τα τελευταία 1000 μέτρα για να δω ποιός θα βγεί πρώτος"...κάποιος, ή περισσότεροι μπορούν να σκεφτούν.

Ας δούμε λίγο τα πράγματα από πιο κοντά και τι κρύβει ένας ποδηλατικός αγώνας και ακόμα περισσότερο ο Γύρος της Γαλλίας.

Με τα νούμερα, αλλά κι ένα "ποδηλατικό λεξικό" (που έρχεται σύντομα) στα χέρια σας ίσως δείτε τα πράγματα λίγο διαφορετικά και την επόμενη φορά που θα ανοίξετε την τηλεόραση και θα ακούσετε τον Γερακιό και τον Παπαγιάννη στο Eurosport να μιλάνε για "βοηθούς", αναβάσεις, γενικές βαθμολογίες, σπρίντερς, πουά φανέλες και σταθερές κάμερες, να μην σκεφτείτε, "δεν έχει ποδόσφαιρο να δούμε"...

Ας δούμε όμως πρώτα τα νούμερα ώστε να πάρουμε μια ιδέα για το μέγεθος της αθλητικής εκδήλωσης για την οποία μιλάμε.

Ο Γύρος της Γαλλίας 2007 με νούμερα
Πηγή: www.letour.com

Γενικά

  • Ο Γύρος ξεκινάει από το Λονδίνο και τερματίζει στο Παρίσι
  • Ο Γύρος θα καλύψει συνολικά 3550 χιλιόμετρα σε 21 ημέρες.
  • Οι αθλητές καλύπτουν κάθε μέρα μια συγκεκριμένη απόσταση η οποία ονομάζεται Ετάπ
  • Οι αθλητές έχουν μια ημέρα ξεκούρασης, μετά από κάθε εβδομάδα αγώνων.
  • Την πρώτη μέρα των αγώνων, οι αθλητές θα τρέξουν μια μικρή απόσταση, 8 χιλιομέτρων, ο καθένας θα τρέξει μόνος του και ο συγκεκριμένος αγώνας στο Γύρο ονομάζεται Πρόλογος.
Η διαδρομή
Η διαδομή που θα καλυφθεί στις 21 ημέρες θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
  • 11 επίπεδα ετάπ
  • 6 ανηφορικά ετάπ
  • 117 χιλιόμετρα Ατομικής Χρονομέτρησης
  • 3 τερματισμοί πάνω σε ανηφόρα
  • 21 ανηφόρες που έχουν πρώτης, δεύτερης, ή μεγαλύτερης δυσκολίας κατηγορία
Η κάλυψη του αγώνα
  • 617 μέσα ενημέρωσης
  • 1680 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, κάμεραμαν και σύμβουλοι
  • 1215 πιλότοι, τεχνικοί και οδηγοί
  • 260 κάμεραμαν σε μοτοσυκλέτες, ελικόπτερα και στον τερματισμό αποθανατίζουν τον αγώνα για χάρη 92 τηλεοπτικών καναλιών
  • 240 φωτογράφοι φωτογραφίζουν εκ μέρους 43 διεθνών γραφείων
  • 96 ραδιοφωνικοί σταθμοί
  • 500 θέσεις παρέχονται κάθε μέρα, σε διαφοερτική πόλη, για δημοσιογράφους από 378 εκδότες εφημερίδων και περιοδικών
Το μεγάλο Καραβάνι
  • 200 διακοσμημένα αυτοκίνητα παρελαύνουν από κάθε πόλη
  • 45 λεπτά κινητής διασκέδασης η οποία καταλαμβάνει 20 χιλιόμετρα στο δρόμο
  • 43 εταιρίες παρουσιάζονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο σε στο Καραβάνι
  • 15 εκατομμύρια δώρα διανείμονται από το Καραβάνι
  • 12-15 εκατομμύρια κόσμος βλέπει αυτό το καραβάνι ενώ είναι στο δρόμο, παρακολουθώντας το Γύρο
Τα έπαθλα
  • 3,2 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν ομάδες κι αθλητές
  • 450 χιλιάδες ευρώ θα πάρει ο νικητής του Γύρου
Αυτοί οι ολίγοι ασχολούνται με έναν αγώνα ποδηλασίας σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Στη συνέχεια έρχεται το "Λεξικό" του Γύρου...


Cycling Technology

Ένα μίνι-Λεξικό για το Γύρο της Γαλλίας

Ένα μίνι-Λεξικό για το Γύρο της Γαλλίας
05/12/2000 (cycling-tech)
Ενα από τα βασικά στοιχεία της επικοινωνίας είναι η γλώσσα. Όταν μιλάμε την ίδια γλώσσα μπρούμε να συννενοηθούμε καλύτερα. Κάθε ανιτκείμενο έχει τη δική του ορολογία που τις περισσότερες φορές καθιστά δύσκολη την επικοινωνία του με τον υπόλοιπο, εκτός αντικειμένου κόσμο.

Έτσι, για να μπορέσει να επικοινωνήσει ο Γύρος καλύτερα μαζί σας και να σας δώσει την ευκαρία να τον καταλάβετε και που ξέρετε, να τον αγαπήσετε όπως εκατομμύρια άλλοι σε αυτόν τον πλανήτη, σας παραθέτω μερικούς από τους όρους που χρησιμοποιούνται στον κόσμο του Γύρου.

Tour de France - Οι τέσσερις φανέλες του Γύρου της Γαλλίας
Οι τέσσερις φανέλες του Γύρου της Γαλλίας

Να σημειώσω εδώ, ότι το μεγαλύτερο μέρος της παρακάτω ορολογίας βρίσκει εφαρμογή στους περισσότερους ποδηλατικούς αγώνες ποδηλασίας δρόμου.

Αν θέλετε, μπορείτε και να το τυπώσετε και να το χρησιμοποιήσετε σα "σκονάκι" την επόμενη φορά που θα δείτε Eurosport...

Ομάδα
Οι ομάδες του Γύρου είναι επαγγελματικές, όπως και οι ποδηλάτες που αγωνίζονται είναι επαγγελματίες και χορηγούνται από ιδιωτικές εταιρίες που πληρώνουν τα συμβόλαια των αθλητών. Η κάθε ομάδα έχει ένα, ή δύο κύριους χορηγούς οι οποίοι πληρώνουν τους λογαριασμούς της ομάδας, ενώ υπάρχουν και χορηγοί που καλύτουν όλη την υλικοτεχνική υποστήριξη των ομάδων, όπως ποδήλατα, ανταλλακτικά, ρουχισμό, διατροφή, κ.λ.π. Για παράδειγμα η ομάδα της Discovery Channel έχει βασικό χορηγό το γνωστό τηλεοπτικό κανάλι Discovery, όπως επίσης και 20 περίπου δευτερεύοντες χορηγους. Οι επαγγελματικές ομάδες ποδηλασίας που αγωνίζονται στο Tour de France έχουν ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό που ξεκινάει από τα 4 εκατομμύρια ευρώ (για τις μικρότερες ομάδες) και φτάνει να ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ για τις μεγαλύτερες. Ενώ στο Γύρο κάθε ομάδα απαρτίζεται από 9 αθλητές, οι ομάδες έχουν στο δυναμικό τους γύρω στους 20 αθλητές που προπονούνται και αγωνίζονται όλο το χρόνο με τα χρώματα του χορηγού.

Αρχηγός
Κάθε ομάδα έχει έναν αρχηγό. Ο αρχηγός, είναι αυτός που βρίσκεται στην καλύτερη φυσική κατάσταση στη συγκεκριμένη περίοδο του Γύρου και έχει τη δυνατότητα να φέρει τη μεγαλύτερη δυνατή διάκριση για την ομάδα, ανάλογα με τους στόχους της ομάδας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ομάδες που έχουν σαν στόχο τη Γενική βαθμολογία, άλλες έχουν τα sprints και άλλες έχουν συγκεκριμένα εταπ.

Βοηθοί
Ή αλλιώς domestique, όπως ονομάζονται διεθνώς οι αθλητές που ο ρόλος τους στην ομάδα είναι να "βοηθούν".

Για εφτά χρόνια, ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός για την ομάδα της US Postal Services και στη συνέχεια Discovery Channel Pro Cycling Team ήταν ο Lance Armstorng. Αν και ο αμερικάνος αθλητής ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα λόγω των φυσικών του προσόντων για το άθλημα της ποδηλασίας, αλλά και πολύ "δουλευταράς" όσον αφορά την προπόνησή του και τον επαγγελματισμό του γύρω από το άθλημα, δεν θα κατάφερνε να κερδίσει τόσες πολλές φορές το Γύρο της Γαλλίας αν δεν είχε δημιουργήσει γύρω του ίσως την καλύτερη ομάδα του Γύρου. Παρακάτω υπάρχουν οι διάφορες ειδικότητες ώστε να μάθουμε ποιός μπορεί να κάνει τι, μέσα σε μια ομάδα.

Ειδικότητες
Όταν δημιουργείται μια ομάδα, ή αναπροσαρμόζει το δυναμικό της γύρω από τον αρχηγό της, προσλαμβάνει ποδηλάτες οι οποίοι έχουν διαφορετικές ειδικότητες και ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλλει στον τελικό στόχο που έχει θέσει η ομάδα. Όταν λέμε ειδικότητες, εννοούμε το terrain στο οποίο είναι καλός ένας αθλητής. Οι ειδικότητες:
  • Ανηφορίστες: Είναι οι αθλητές που είναι πάρα πολύ καλοί στις ανηφόρες και είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν στις ανηφορικές διαδρομές του Γύρου. Συνήθως, οι ανηφορίστες είναι πιο μικρόσωμοι κι έχουν χαμηλό βάρος σε σχέση με τους υπόλοιπους ποδηλάτες, χωρίς βέβαια να μην υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ο αείμνηστος Marco Pantani (website) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ανηφορίστες που πέρασαν από την παγκόσμια ποδηλασία. Sastre, Contador, Simoni, Piepoli, Ricco είναι μερικοί από τους ανηφορίστες που τους βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μπροστά, όποτε οι κλίσεις της ανηφόρας μεγαλώνουν!
  • Sprinters: Εϊναι οι ποδηλάτες που όταν θα φτάσουν στα τελευταία 300 μέτρα ενός επίπεδου εταπ θα αναπτύξουν ταχύτητες μέχρι και 70χιλ/ώρα. Είναι αδύνατον αν δεν έχεις τη δύναμη, την εκρηκτικότητα, αλλά και το ταλέντο να ακολουθήσεις ένα spinter. Cipollini, Zabel, McEwen, Boonen, Pettachi είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν περάσει πάρα πολλές φορές τη γραμμή του τερματισμού πρώτοι όταν βρέθηκαν με το group στο τελικό sprint.
  • Χρονομετρίστες: Οι ποδηλάτες που αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους υπολοίπους στα Ατομικά χρονόμετρα και κατ'επέκταση στα επίπεδα κομμάτια της διαδρομής ενός εταπ.
  • All around: Οι αθλητές που είναι καλοί σε όλα. Όχι τόσο καλοί όσο η κάθε ειδικότητα ξεχωριστά, αλλά η απόδοσή τους σε όλα τα terrain είναι αυτή που συνήθως θα τους στέψει νικητές σε ένα μεγάλο Γύρο σαν της Γαλλίας. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αμερικανός Lance Armstrong ο οποίος δε φημίζονταν για τα τα sprint του, αλλά στις ευθείες και στις ανηφόρες ήταν σχεδόν αχτύπητος, με αποτέλεσμα να είναι ο μοναδικός ποδηλάτης που έχει κερδίσει ποτέ 7 φορές το Γύρο της Γαλλίας.
Ετάπ
Είναι η διαδρομή που καλύπτεται κάθε μέρα από τους ποδηλάτες. Τα ετάπ στο Γύρο Γαλλίας είναι αποστάσεις των 200 χιλιομέτρων περίπου. Ο Γύρος της Γαλλίας έχει 21 ετάπ.

Νικητής του Ετάπ
Είναι ο νικητής της συγκεκριμένης διαδρομής

Γενική Βαθμολογία
Για κάθε ετάπ καταγράφεται ο χρόνος του κάθε αθλητή. Κάθε μέρα ο χρόνος των αθλητών προστίθεται και ο αθλητής που έχει το λιγότερο χρόνο στο σύνολο είναι και ο προπορευόμενος της Γενικής Βαθμολογίας.

Κίτρινη Φανέλα
Ο προπορευόμενος της Γενικής Βαθμολογίας του Γύρου φοράει την Κίτρινη φανέλα, μια φανέλα που έχει αποτελέσει και αποτελεί το όνειρο εκατομμυρίων ποδηλατών σε όλη τη γη και η κατάκτησή της, ίσως θεωρείται η μεγαλύτερη τιμή, επιβραύβευση, αλλά και δικαίωση ενός ποδηλάτη κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Spint Ευθείας και Πράσινη Φανέλα
Σε κάθε ετάπ υπάρχουν ορισμένα σημεία (επίπεδα, όχι σε υψόμετρο) από τα οποία οι αθλητές που θα περάσουν πρώτοι, κερδίζουν βαθμούς. Αυτά τα προκαθορισμένα σημεία ονομάζονται sprint ευθείας και οι sprinters είναι συνήθως αυτοί που καλούνται να διεκδικήσουν τους πόντους για τις πρώτες θέσεις. Οι αθλητές που συγκεντρώνουν τους περισσότερους πόντους σε αυτά τα sprints προπορεύονται της συγκεκριμένης βαθμολογίας και ξεχωρίζουν φορώντας την Πράσινη φανέλα .

Sprint Ανάβασης και Πουά Φανέλα
Αντίστοιχα σημεία με τα sprint ευθείας υπάρχουν και για τις αναβάσεις. Οι αθλητές που περνούν πρώτοι από προκαθορισμένες βουνοκορφές από τις οποίες συγκεντρώνουν πόντους, ξεχωρίζουν φορώντας την πολυπόθητη Πουά φανέλα.

Ο καλύτερος μικρός και η Λευκή Φανέλα
Ο μικρότερος αθλητής που έχει το λιγότερο χρόνο στη γενική βαθμολογία και άρα προπορεύεται αυτής ξεχωρίζει φορώντας τη Λευκή φανέλα. Η ηλικία του "μικρότερου" ορίζεται από τους διοργανωτές των αγώνων και συνήθως, στο Γύρο Γαλλίας οι αθλητές που θεωρούνται μικροί είναι αυτοί που είναι κάτω των 25 ετών.

Peloton
Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των αθλητών σε ένα ποδηλατικό αγώνα. Τεχνικά, το peloton είναι το κυρίως group των ποδηλατών σε έναν αγώνα και όχι το σύνολο όλων των ποδηλατών που λαμβάνουν μέρος στον αγώνα.

Ξεκόλλημα
Είναι η προσπάθεια, ή το αποτέλεσμα της προσπάθειας των ποδηλατών να αποσπασθούν από το Peloton .

Τρένο
Είναι ο σχηματισμός των αθλητών μιας ομάδας σε μια σειρά, με τον ένα αθλητή ακριβώς πίσω από τον άλλο. Θα ακούσετε συνήθως τους εκφωνητές να μιλάνε για το "τρένο της Milram", ή το "τρένο της Quick Step". Τα τρένα παίζουν πολλούς ρόλους, ένας από τους βασικότερους είναι να ελέγξουν τον αγώνα σε οποιοδήποτε σημείο θελήσουν και μπορούν.

'Ενα κλασσικό παράδειγμα τρένου της Quick Step:
Ο αγώνας έχει φτάσει 5 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό και υπάρχουν 3 ξεκολλημένοι (αποσπασμένοι από το peloton), οι οποίοι προπορεύονται 40" από το peloton. Όμως, στους προπορευόμενους δεν βρίσκεται κάποιος από την ομάδα της Quick Step ο οποίος θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη. Η Quick Step μπαίνει τότε μπροστά και οδηγεί το peloton με ταχύτητες που φτάνουν 50-55Km/ώρα, ίσως και μεγαλύτερες με εναλλαγές μόνον των αθλητών της συγκεκριμένης ομάδας. Με αυτόν τρόπο, αυξάνοντας τόσο πολύ την ταχύτητα μπροστά, δεν επιτρέπουν σε κάποιον άλλον να "μπεί" στα πόδια τους, μέχρι βέβαια να σχηματιστεί κάποιο άλλο τρένο, από κάποια άλλη ομάδα με τα ίδια συμφέροντα, να φέρουν δηλαδή κάποιον sprinter τους στο τέρμα και να πάρει τη νίκη.

Αν η ομάδα αποτελείται από 9 άτομα, οι 5-6 μπαίνουν μπροστά, ο sprinter τους (και αρχηγός τους για τη συγκεκριμένη στιγμή) βρίσκεται στην 7-8 θέση, ενώ από πίσω του τον καλύπτουν 1-2 ποδηλάτες από την ίδια ομάδα ώστε να μην μπούν ποδηλάτες από άλλες ομάδες στις αλλαγές μέχρι το τελικό sprint (για περισσότερες πληροφορίες πάνω στις τακτικές των ομάδων θα μιλήσουμε σε άλλη ενότητα).

Όταν η ομάδα εκπληρώσει το σκοπό της, δηλαδή να αυξήσει το ρυθμό της κούρσας τόσο πολύ ώστε να καλύψει τη διαφορά από τους προπορευόμενους και στη συνέχεια να φέρει τον αρχηγό της "καλυμένο" από τους αντιπάλους και σε πλεονεκτική θέση ώστε στα τελταυταία 200 μέτρα να εξαπολήσει τη δική του επίθεση για το τελικό sprint, τότε αποσύρεται και απλά τερματίζει σε κάποια από τις πρώτες θέσεις (δεν έχει σημασία για αυτούς η θέση) ελπίζοντας ότι ο sprinter τους θα κάνει και αυτός τη δουλειά του, θα κερδίσει τον αγώνα και θα πανυγηρίσουν όλοι μαζί για τη συλλογική τους νίκη.

Την πρώτη εβδομάδα του Tour οι sprinters και τα τρένα έχουν την τιμητική τους μιας και τα ετάπ είναι κυρίως επίπεδα και οι τακτικές προσαρμόζονται γύρω από τους sprinters. O Robbie McEwen είναι ένας από τους sprinters που θα πρέπει να προσέξετε γιατί όταν φτάνει στα τελευταία 20ο μέτρα, νομίζεις ότι το ποδήλατο θα σπάσει από τη δύναμη που εφαρμόζεται πάνω σε αυτό. Μαζί με τον McEwen προσέξτε τον Eric Zabel, Ton Boonen και Oscar Freire.

Μετά πιάνουν οι ανηφόρες. Εκεί, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...

Θα επανέλθω.

Τι είναι τελικά αυτό το Tour de France;

Τι είναι τελικά αυτό το Tour de France;
06/07/2007 (Cycling-tech)


Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, γιορτή για την ποδηλασία

Το Tour de France, ή ο Γύρος της Γαλλίας θα "σηκώσει στο πόδι" εκατομμύρια Ευρωπαίους που θα ξεχυθούν στους δρόμους, στα καφέ, στα βουνά και στα λαγκάδια, θα κατασκηνώσουν δύο μέρες πριν στο Col d'Aubisque και το Plateau de Beille, ώστε να έχουν μια καλή θέση πάνω στο βουνό και να δουν τους αγαπημένους τους ποδηλάτες να διασχίζουν τα Πυρηναία και τις Άλπεις, να γοητευτούν από το θέαμα και να περιμένουν με αγωνία την επόμενη φορά που θα το ξανακάνουν, ενώ ο ενθουσιασμός τους θα φέρει άλλους 10 φίλους τους στο ποδήλατο που θα κάνουν παρέα, χειμώνα-καλοκαίρι, στην εξοχή και στην πόλη και θα συνηδητοποιήσουν σιγά σιγά ότι το ποδήλατο είναι το μελλοντικό μέσω μετακίνησης για τις πόλεις τους που ασφυκτυούν, ενώ είναι και το μέσο που θα ξαναδώσει στα παιδιά τους πίσω το παιχνίδι, το πραγματικό παιχνίδι, όχι αυτό του PS3, που όσο κομπιουτεράς κι αν είμαι, μου φαίνεται ότι απομωνώνει τη νεολαία μας και αυτό δεν μπορεί να είναι καλό.

Φέτος έχω τη διάθεση να παρακολουθήσω το Γύρο "από πιο κοντά" αυτή τη φορά και να σας ενημερώσω για αυτό το υπέροχο ποδηλατικό γεγονός που ίσως στα μάτια και τα αυτιά του κόσμου φτάνει ένα πολύ μικρό κομμάτι, συνήθως το αρνητικό, αυτό με τα σκάνδαλα, το doping, τις υποψίες και τη "βρωμιά" πίσω από συνομωσίες και "τεράστια συμφέροντα", που αδικούν αυτό το Γύρο γι'αυτό το τόσο μεγάλο πράγμα που είναι, την έμπνευση που χαρίζει, τις στιγμές συγκίνησης που μεταδίδει, αλλά και τους μεγαλύτερους σκοπούς που έχει βάλει πλώρη να εκπληρώσει, αυτούς που βλέπουν το ποδήλατο σαν κάτι περισσότερο από ένα αθλητικό θέαμα, ή ένα απλό εργαλείο μετακίνησης, αλλά μια ολόκληρη πλατφόρμα συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος.


Πάντως, ακόμα κι όσοι θεωρείται τον εαυτό σας "άσχετο" και "μακριά" από όλα αυτά, κανονίστε μια βόλτα από τα Νότια Προάστια, πιστεύω θα μάθετε πολλά για το ποδήλατο παρακολουθώντας ένα ετάπ μαζί μας και ... αφήστε με εμένα να μουρμουράω (είναι η δουλειά μου), είμαι σίγουρος ότι θα περάσετε ωραία.

Έχουμε ένα ολόκληρο ποδηλατικό μήνα μπροστά μας και έχουμε πολλά να πούμε για το Γύρο, τους πιθανούς νικητές, την τεχνολογία γύρω από αυτόν, την ποδηλασία σαν άθλημα και όχι μόνο, αλλά θα τα πάρουμε ένα-ένα, γιατί πήρα φόρα και δεν με βλέπω να σταματάω. Όχι τίποτε άλλο, έχω να πάω και προπόνηση μιας και ο νέος, κρυφός μου στόχος είναι τον ερχόμενο Οκτώβρη, στην Ανάβαση Πάρνηθας, τον τελευταίο και πιο ιστορικό αγώνα της χρονιάς, να κερδίσω τον φίλο Σπύρο γιατί καβάλησε το καλάμι ο χομπίστας.

http://www.youtube.com/watch?v=CYElFmR6qVo

Πριν φύγετε από αυτή τη σελίδα και για να επανέλθω στο Tour, κάντε ένα μικρό διάλλειμα, πάρτε τον καφέ σας, ή ένα breezer, αν διαβάζετε βράδυ, ανοίξτε τα ηχεία του υπολογιστή σας και πείτε μου αν αυτές δεν είναι εικόνες που θα θέλαμε να δούμε για τα δικά μας παιδιά.

Και για όσους θέλουν να ξεφύγουν ακόμα λίγο περισσότερο και να δούν ότι το Tour ίσως είναι κάτι παραπάνω από έναν απλό ποδηλατικό Γύρο για μια χώρα σαν τη Γαλλία, ανεβείτε στο ελικόπτερο μαζί μου και για δέκα λεπτά αφεθείτε. Μετά, βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Μακάρι να είχαν Internet και οι "υπευθυνοι" του υπουργείου Αθλητισμου...

Καλώς ήλθατε στο Tour!

Βeijing 2008 - H Οrbea στο πρώτο σκαλί του βάθρου

Βeijing 2008 - H Οrbea στο πρώτο σκαλί του βάθρου
20/08/08 (cycling-tech)

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η Orbea κατάφερε κάτι μοναδικό. Τα ποδήλατά της βρέθηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου τόσο στο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου όσο και σε αυτό της ποδηλασίας βουνού!

Και αν για τον Julien Absalon οι νίκες είναι ρουτίνα τα τελευταία χρόνια στο MTB, για τον Samuel Sanchez ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του μέχρι σήμερα.

Δεν είναι λίγο, να καταφέρνεις να κερδίζεις όλα τα μεγάλα ονόματα απ΄όλες τις χώρες του κόσμου και μάλιστα όταν δεν είχες χρηστεί καν αρχηγός της ομάδας σου. Απαιτεί σκληρή δουλειά, πείσμα, υπομονή και φυσικά ένα κορυφαίο ποδήλατο.

Το ποδήλατο του Samuel Sanchez ήταν μια Orbea Orca Evo «ντυμένη» με μια σειρά από κορυφαία περιφερειακά. Η επιτομή του σύγχρονου σχεδιασμού και της εξέλιξης, η Orca ήδη από το 2006 είχε κερδίσει το βραβείο σχεδιασμού στην Eurobike, την μεγαλύτερη ποδηλατική έκθεση κάθε χρόνο.

Η μεγαλύτερη διαφορά της Orca με τους ανταγωνιστές της είναι το ότι αποτελεί ένα συνεχώς εξελισόμενο project, από τις πρώτες γραμμές που σχεδιάστηκαν μέχρι και την σημερινή της μορφή, 3 χρόνια αργότερα. Αυτή , η τελευταία της μορφή, ονομάστηκε Evo, προερχόμενο από το Αγγλικό Evolution (Εξελιξη). Αυτό που κατάφερε η Orbea με την Evo είναι να φτιάξει ένα πλαίσιο που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστική που την κάνουν κατάλληλη για χρήση από τον απλό χομπίστα ποδηλάτη μέχρι τον επαγγελματία αθλητή της Euskaltel-Euskadi και τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Πεκίνου. Ένα πλαίσιο με εφ΄όρου ζωής εγγύηση, με κορυφαία σχεδίαση, με απίστευτη στιβαρότητα αλλά και με 875 γραμμάρια βάρος ή 1290 γρ, μαζί με το πηρούνι. ¨Ολα τα παραπάνω σε συνδιασμό με την τεχνολογία Size Specific Nerve κάνει την Orca Evo ένα από τα μοναδικά «εργαλεία» στον κόσμο που προσφέρει σε όλους, ανεξαρτήτου διαστάσεων, ύφους, χαρακτήρα και προσδοκιών αυτό ακριβώς που ζητούν από ένα carbon πλαίσιο δρόμου.

Μετά την νίκη του Samuel Sanchez, ήταν η σειρά του Julien Absalon να υπερασπιστεί το χρυσό που είχε κερδίσει στην Αθήνα. Μαζί του είχε την υπόλοιπη ομάδα της Orbea Racing Team, της επαγγελματικής ομάδας της Orbea. Τον συμπατριώτη του Peraud και τον Ισπανό Lejarreta.

Μερικά χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση ο Julien έδειξε σε όλους ποιός θα ήταν το «αφεντικό» του αγώνα και άφησε τους αντιπάλους του να μάχονται για τις υπόλοιπες θέσεις. Με μια διαφορά γύρω στα 2 λεπτά από τον δεύτερο οδήγησε το Alma του στην γραμμή του τερματισμού γράφοντας Ολυμπιακή ιστορία. Το εκπληκτικό ήταν ότι δεύτερος πίσω του ήταν ο έταιρος Γάλλος Peraud ενώ πρώτος Ισπανός και 8ος στην γενική κατάταξη ήταν ο συναθλητής του στην Orbea Racing Team, Lejarreta.

Πέρα από την σκληρή δουλειά και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο, το κοινό όπλο όλων ήταν το κορυφαίο Hardtail πλαίσιο αυτή την στιγμή στον κόσμο. To Orbea Alma. Μια εξέλιξη του ήδη υπάρχοντος Alma, το Alma 2.5r με βάρος 990 γρ. ήταν το αποτέλεσμα των δωδεκάμηνων δοκιμών των τεχνικών της Orbea, των αθλητών και των σχεδιαστών.

Το Orbea Alma δίνει αυτό που χρειάζεται ένας αθλητής σε μια τόσο δύσκολη μάχη, σε ένα τόσο απαιτηττικό terrain. ¨Ολοι οι αγωνιζόμενοι μόλις είδαν την νέα χάραξη της Ολυμπιακής διαδρομής, συμφώνησαν ότι επρόκειτο για μια από τις πλέον απαιτητικές για αγώνα XC. Και όμως, ένα Carbon πλαίσιο χωρίς οπίσθια ανάρτηση, με τόσο χαμηλό βάρος ήταν η συνταγή για την επιτυχία. Το Orbea Alma στα χέρια των Absalon και Peraud βρέθηκε στα δύο πρώτα σκαλιά του βάθρου.

Η συνολική εικόνα για την Orbea και τα «εργαλεία» της, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ήταν εντυπωσιακή. Πολλά πλασαρίσματα στην εξάδα, τόσο στον δρόμο με την Orca Evo, όσο και στο χώμα με το Alma αλλά και στους αγώνες χρονομέτρου και τριάθλου με το Ordu. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Σε έναν «στίβο», όπως αυτός των Ολυμπιακών Αγώνων που όλοι εμφανίζονται με ότι πιο δυνατό και εξελιγμένο έχουν από εξοπλισμό, η Orbea απέδειξε ότι δίκαια έχει πάρει πλέον την θέση της ανάμεσα στις κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρίες του κόσμου. Το πρόσφατο ταξίδι μας στην χώρα των Βάσκων, άλλωστε, μας είχε ήδη αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτήν.

Ως Cycling Technology έχουμε την χαρά να αντιπροσωπεύουμε την Orbea στην Ελλάδα και να προσφέρουμε στον Έλληνα ποδηλάτη όλη την σύγχρονη τεχνολογία και εξέλιξη που εφαρμόζει η Orbea στην κατασκευή όλων των μοντέλων της που χρόνια μαθαίνει από τους αγωνιστικούς στίβους. Αυτή η τεχνολογία είναι που την κάνει να μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας μοντέλα ακόμα και σε κατηγορίες τιμής που απευθύνονται στον αρχάριο ποδηλάτη ή σε αυτόν που θα χρειαστεί ένα ποδήλατο απλά για την βόλτα του. Η τεχνογνωσία αυτή είναι που κάνει τα ποδήλατα της Orbea σε όλες τις κατηγορίες τιμής να υπερέχουν απένταντι σε μια σειρά από μοντέλα εταιριών που πάσχουν από εμπειρία και από τμήματα εξέλιξης και σχεδιασμού και που συναντά κανείς στην Ελληνική αγορά.

Τι είδους ελαστικό να χρησιμοποιήσω;

Τι είδους ελαστικό να χρησιμοποιήσω;
5/12/09 (cycling-tech)

H Tufo είναι μια εταιρία κατασκευής ελαστικών που ιδρύθηκε το 1991. Συνεργάζεται με μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες και αθλητές παρέχοντάς τους ελαστικά tubular. Η συνεργασία αυτή, της επιτρέπει να εφαρμόζει στην πράξη τα θεωρητικά δεδομένα που λαμβάνει και να κατασκευάζει συνεχώς πιο ποιοτικά προϊόντα.

Ας δούμε τι υποστηρίζει η ίδια για τους διαφορετικούς τύπους ελαστικών:

Η ερώτηση του τίτλου, συζητιέται πολύ συχνά τόσο ανάμεσα σε επαγγελματίες αθλητές όσο και σε χομπίστες και συνήθως η απάντηση δεν είναι μόνο μία αλλά βασίζεται εν πολλοίς στην εμπειρία που έχει ο καθένας αλλά και την χρήση που θα κάνει. Για το λόγο αυτό παραθέτουμε μόνο τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά ώστε ο καθένας να μπορεί να αποφασίσει τι ελαστικό θα πρέπει να χρησιμοποιήσει.

Ελαστικά Tubular ή Μπουαγιώ

  • Χρησιμοποιούνται από πάρα πολλούς επαγγελματίες.
  • Έχουν τη μικρότερη τριβή στην κύληση.
  • Είναι πιο ελαφριά από τα Clincher (ελαστικά με σαμπρέλα)
  • Τα στεφάνια των τροχών που δέχονται tubular είναι ελαφρύτερα
  • Δέχονται υψηλότερη πίεση.
  • Στην περίπτωση απότομου κλαταρίσματος είναι πιο ασφαλή από τα αντίστοιχα με σαμπρέλα ενώ μπορούν να καβαληθούν έστω και σκασμένα πιο εύκολα αν η περίσταση το απαιτεί.
  • Ανάγκη να κολληθούν στο στεφάνι του τροχού.
  • Η επιδιόρθωσή τους δεν είναι εύκολη. Ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα που σε μερικές περιπτώσεις κάνουν την επιδιόρθωσή τους άμεση.

Ελαστικά Clincher ( ελαστικά που δέχονται σαμπρέλα)

  • Είναι βαρύτερα λόγω και της ανάγκης να συνοδεύονται από σαμπρέλα αλλά πιο προσιτά λόγω της διαδεδομένης χρήσης τους.
  • Αυξημένη τριβή κύλισης
  • Ανάγκη χρήσης φακαρόλας
  • Σε περίπτωση κλαταρίσματος η αλλαγή της σαμπρέλας είναι αρκετή για να συνεχίσει κάποιος την βόλτα τους στις περισσότερες περιπτώσεις.
  • Δεν χρειάζεται η χρήση κόλλας αλλά πρέπει να έχει κανείς μαζί του ειδικά λεβιεδάκια.
  • Μόλις τοποθετηθεί η σαμπρέλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν άμεσα

Ελαστικά Tubular για τροχούς Clincher
Μερικές εταιρίες όπως η Tufo έχουν δημιουργήσει ελαστικά tubular που μπορούν να εφαρμοστούν σε τροχούς τύπου Clincher. Η Tufo ισχυρίζεται ότι τα ελαστικά αυτά έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Μειωμένη τριβή κύλισης.
  • Μη αναγκαιότητα χρήσης φακαρόλας.
  • Χαμηλό βάρος.
  • Δεν χρειάζεται η χρήση κόλλας.
  • Δεν χρειάζονται εργαλεία, μπαίνουν και βγαίνουν πολύ εύκολα.
  • Δυνατότητα να δεχτούν υψηλότερη πίεση.
  • Καλύτερη και ασφαλέστερη συμπεριφορά σε περίπτωση κλαταρίσματος.
  • Σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να συνεχίσουμε να ποδηλατούμε και με σκασμένο το ελαστικό.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά την τοποθέτηση.
  • Έχει την ποιότητα κύλησης των ελαστικών tubular

Συμπερασματικά, τα ελαστικά tubular μπορούν να προτιμηθούν για αγωνιστική χρήση ή για ποιοτική προπόνηση. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι το χαμηλό τους βάρος, όχι μόνο στα ίδια αλλά συνολικά, σε συνδιασμό με τους τροχούς. Η διαφορά στο βάρος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500 γρ. και στους δύο τροχούς. Επίσης, το χαμηλότερο αυτό βάρος αφορά σε ένα πολύ σημαντικό σημείο του ποδηλάτου γιατί σε περίπτωση επιτάχυνσης το έξτρα βάρος στους τροχούς επιβαρύνει πολύ περισσότερο το σύνολο απ’ ότι αν αυτό βρίσκεται σε ένα στατικό σημείο του ποδηλάτου.

Τα ελαστικά tubular χρησιμοποιούνται τόσο σε ποδήλατα δρόμου, όσο και σε ΜΤΒ αλλά και αποκλειστικά στην πίστα.

Πολλοί αποφεύγουν την χρήση τους λόγω του ότι δεν γνωρίζουν πως να τα τοποθετούν ή τι να κάνουν σε περίπτωση κλαταρίσματος. Σας παραθέτω μερικά σχετικά video για το πως γίνεται η τοποθέτηση και η αλλαγή.

Τοποθέτηση tubular ελαστικού με κολλητική ταινία


Τοποθέτηση tubular ελαστικού σε τροχό τύπου clincher


Επιδιόρθωση tubular ελαστικού με συγκολητικό υγρό

  1. Ανακινείστε πριν την χρήση.
  2. Στρίψτε τον τροχό ώστε η βαλβίδα να έρθει λίγο στο πλάι.
  3. Αφαιρέστε την βάση της βαλβίδας χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο.
  4. Βάλτε το μισό υγρό, αν πρόκειται για ΜΤΒ, ή το 1/3 αν πρόκειται για ποδήλατο δρόμου μέσα στο ελαστικό από το άνοιγμα της βαλβίδας.
  5. Γυρίστε τον τροχό ώστε να πάει το υγρό στο σημείο της τρύπας.
  6. Φουσκώστε το ελαστικό κανονικά.
  7. Αν η τρύπα είναι αρκετά μεγάλη, βάλτε λίγη πίεση μόνο, μιας και το υγρό δεν θα πρέπει να ξεχειλίζει από την τρύπα του ελαστικού.

Αν χρειαστεί επαναλάβετε τη διαδικασία.

Ποδηλασία, ένα κοινωνικό προσόν

Ποδηλασία, ένα κοινωνικό προσόν
5/12/08 (cycling-tech)
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος κόσμος μπαίνει στον κόσμο του ποδηλάτου για να γυμναστεί, να μετακινηθεί ή απλά να χαλαρώσει από την ολοένα πιο απαιτητική και μονότονη καθημερινότητα.

Παράλληλα, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η ανυπόφορη πλέον κυκλοφοριακή συμφόρηση που κλέβει καθημερινά πολλές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο μας και η οικολογική ευαισθησία που αγγίζει όλες τις ηλικίες, κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, οδηγεί όλο και περισσότερο κόσμο στην χρήση του ποδηλάτου παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας.

Πολλοί είναι ακόμα οι άνθρωποι όμως που δεν χρησιμοποιούν το ποδήλατο για λόγους ασφαλείας, θεωρώντας ότι οι μεγάλες πόλεις σαν την Αθήνα δεν είναι και τόσο «φιλικές προς τον ποδηλάτη». Σίγουρα, όταν κάποιος πηγαίνει στη Δανία ή την Ολλανδία, η εικόνα που αντικρύζει μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ποδηλατικός παράδεισος. Η εικόνα δεν είναι όμως η ίδια και στο Λονδίνο ή το Παρίσι όπου και τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι και ακόμα περισσότερο οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν. Όμως, οι δύο αυτές πόλεις αλλά και άλλες όπως η Βαρκελώνη, έχουν βάλει πλάνα για να γίνουν από τις πιο φιλικές στον ποδηλάτη, παρ’ολες τις «αντιξοότητες» που αντιμετωπίζουν.

Τι κάνει επικίνδυνη τη χρήση του ποδηλάτου στις μεγαλουπόλεις όμως; Η απάντηση συνήθως είναι «οι δρόμοι και τα αυτοκίνητα». Αν δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά, ο κίνδυνος έρχεται από τους συνανθρώπους μας, τους αυτοκινητιστές, μοτοσυκλετιστές ή συμποδηλάτες μας. Δεν προέρχεται από τα μέσα που οδηγούν.



Είναι πολύ εύκολο να αισθανθούμε τον κίνδυνο από τα αυτοκίνητα που περνούν από δίπλα μας σαν να ανήκει μόνο σε αυτούς ο χώρος. Όμως κάποιος που θα αρχίσει να μετακινείται ακόμα και σε πόλεις σαν την Αθήνα, σιγά σιγά θα αρχίσει να συνηδειτοποιεί ότι το ποδήλατο μπορεί να τον μετακινήσει γρηγορότερα, ασφαλέστερα και με οφέλη προς την υγεία του.

Η ποδηλασία είναι ένα κοινωνικό προσόν κι έχει να κάνει περισσότερο με το αίσθημα του «μοιράζομαι τον κοινό χώρο» με τους συνανθρώπους μου παρά με τις ικανότητές μας να ποδηλατίσουμε. Όταν το καταλάβουν όλες οι πλευρές αυτό, τότε είμαστε στα μέσα μιας διαδρομής για καλύτερες και πιο ασφαλείς ποδηλατικές μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Όταν ποδηλατείτε στους δρόμους, λίγη ευγένεια κι ένα χαμόγελο ακόμα και σε αυτούς που δεν θέλουν να μοιραστούν το δρόμο θα μας κάνει όλους καλύτερους και θα βάλει σε σκέψεις ακόμα και τους πιο «κτητικούς».


Μερικές συμβουλές για την ασφάλεια ενώ ποδηλατείτε κάνουν τη μετακίνηση σας ασφαλέστερη αλλά και πιο διασκεδαστική.

• «Διαβάστε το δρόμο»

Παρατηρήστε το περιβάλλον δίπλα σας στο σύνολό του και κοιτάζετε γύρω σας, όχι μόνο απολύτως μπροστά σας. Μάθετε σιγά σιγά να «διαβάζετε» τους δρόμους αλλά και να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων, όπως ένα αυτοκίνητο που ίσως δεν σταματήσει σε μια διασταύρωση, ένας πεζός που θα πεταχτεί στο δρόμο, ή ένα λεωφορείο που θα ξεκινήσει και πάλι από τη στάση. Όσες περισσότερες ώρες ποδηλατείτε μέσα στην πόλη τόσο περισσότερο θα μαθαίνετε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων και να αισθάνεστε μεγαλύτερη σιγουριά στο χώρο που κινείστε.

• Τοποθέτηση στο Δρόμο και Ορατότητα

Τις περισσότερες φορές που γίνεται ένα ατύχημα με ποδήλατο, ο οδηγός θα πει, «δεν τον είδα». Τα αυτοκίνητα ή καλύτερα οι οδηγοί των αυτοκινήτων δεν έχουν σκοπό να χτυπήσουν έναν ποδηλάτη που κινείται στο δρόμο. Απλά τις περισσότερες φορές ο ποδηλάτης δεν είναι ορατός στους οδηγούς.

Μην κινείστε πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο όταν ποδηλατείτε. Κοντά στα πεζοδρόμια μαζεύονται όλα τα γυαλιά και τα πετραδάκια που μπορεί να προσκαλέσουν ζημιά στα λάστιχά σας (σκασίματα). Επίσης, κοντά στα πεζοδρόμια βρίσκονται και οι σχάρες για τα νερά οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες να «εγκλωβίσουν» τη ρόδα του ποδηλάτου που περνάει από πάνω τους. Κινηθείτε προς το κέντρο της μιας λωρίδας και λίγο πιο μέσα έτσι ώστε να δώσετε το στίγμα σας στα αυτοκίνητα που θα βρεθούν από πίσω σας.

Επίσης, όταν ποδηλατείτε δίπλα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ποδηλατίστε σε απόσταση «μιας πόρτας». Δεν θέλετε ενώ ποδηλατείτε να ανοίξει ξαφνικά κάποιος οδηγός την πόρτα του αυτοκινήτου του και να βρεθείτε, χωρίς να το καταλάβετε, μέσα στο αυτοκίνητο.


• Ηρεμία και αποφασιστικότητα

Όταν κινείστε στο δρόμο, μην κάνετε απότομες ή νευρικές κινήσεις. Αποφασίστε την πορεία που θέλετε να πάτε και πραγματοποιήστε την. Μην αλλάζετε το ρυθμό σας απότομα (μια γρήγορα, μια σιγά), μην κάνετε προσπεράσεις αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τις κάνετε και μην οδηγείτε επικίνδυνα ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Όταν θέλετε να στρίψετε, αφήστε το δεξί ή αριστερό σας χέρι από το τιμόνι, ανάλογα προς τα που στρίβετε και σηκώστε το χέρι σας να έρθει παράλληλα με το έδαφος. Το χέρι σας είναι σαν το φλας του αυτοκινήτου που ενημερώνει την κυκλοφορία προς πια κατεύθυνση θα κινηθείτε.

Μην αλλάζετε γνώμη τελευταία στιγμή. Όταν αποφασίζετε ότι θα στρίψετε δεξιά, κάντε το. Όταν σας δίνουν προτεραιότητα να περάσετε, περάστε αμέσως, μην διστάσετε. Το ίδιο ισχύει και όταν δίνετε εσείς προτεραιότητα, σε αυτοκίνητα ή πεζούς. Η απότομη αλλαγή πορείας και η νευρική οδήγηση είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει ατύχημα, είτε σε εσάς, είτε σε κάποιο συμπολίτη σας. Μην το προξενήσετε.

Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι επειδή οι άνθρωποι τους κάνουν επικίνδυνους. Δείξτε τα κοινωνικά σας προσόντα όταν θα βγείτε στο δρόμο, οδηγήστε το ποδήλατό σας με σεβασμό προς τους συνανθρώπους σας και με ένα ευγενικό χαμόγελο, μοιραστείτε το δρόμο μαζί τους.